@Gmail
@Our magic bus
@Twitter

Previous Posts

Thursday, July 28, 2005

Ποστ ανορθολογισμού (και δεισιδαιμονίας)

Έκανα τη βόλτα μου σε αγαπημένα μπλογκ, όταν έπεσα επάνω σε τούτο το ποστ από τον NickTheCreek, εμπνευσμένο από το αντίστοιχο ποστ του κυρίου Νίκου Δήμου. Ξεκίνησα να αφήσω το comment μου στον συν-μπλόγκερ αλλά για άλλη μία φορά, με έπιασε η πάρλα μου (τί κακό είν' κι αυτό που έχω, άγιε μου Παντελεήμονα κάνε κάτι σε παρακαλώ, άντε που γιόρταζες και τ' ονοματάκι σου χθες).

Μία πρόταση του κυρίου Δήμου ήταν αυτή που μου έκανε (πρώτη) φοβερή εντύπωση. Η εξής παρακάτω:

Μήπως είναι καλύτερα τα πράγματα στους νέους;

Να δω αν το κατάλαβα σωστά... Ξεκινώντας από 4 νούμερα της αξιότιμης και αξιόπιστης ΚΑΠΑ RESEARCH, καλούμαστε να αποφασίσουμε για την μεσαιωνική νοοτροπία ενός λαού; Έλα μωρέ, σιγά τώρα, τέτοια νοοτροπία είχαν οι μανάδες μας και οι πατεράδες μας... Κι όμως, όχι, όχι, εδώ έχουμε μία ολόκληρη στατιστική της δεισιδαιμονίας να αποδεικνύει ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και για τους νέους. Εξίσου άσχημα με τους πιο μεγάλους. Ένα έθνος καταδικασμένο είμαστε τελικά, σαν τους Αμερικάνους...

Επίσης, πάντα μένω με το στόμα ανοιχτό -ορθάνοιχτο όμως- σε συμπεράσματα του παρακάτω είδους:

Και πως θα πείσεις ένα λαό να αυξήσει την παραγωγικότητά του όταν η συντριπτική πλειοψηφία του θεωρεί ότι όλα τα διαφεντεύει το κισμέτ – και άρα κάθε ατομική προσπάθεια είναι μάταιη...

Αν εξομολογηθώ ότι έχω ένα ματάκι μαζί με ένα ξύλινο σταυρό να κρέμεται από τον κεντρικό καθρέφτη του αυτοκινήτου μου, που λέει κι ο NickTheCreek, μήπως έχω έχω ελπίδα άφεσης στατιστικών; Αχ, βρε Γιαννακόπουλε, αχ βρε Καραγκούνη, κι εσύ βρε Χαριστέα... αφού πιστεύατε στο κισμέτ, γιατί σκιζόσασταν στο γήπεδο; Το είχαμε στο τσεπάκι μας το κύπελο!...

Κι εγώ τώρα που υποτίθεται ότι δουλεύω, ενώ θα έπρεπε να έχω στρωμένο τον κώλο μου κάτω και να αυξάνω την παραγωγικότητά μου, δεν υπάρχει λόγος να το κάνω. Γιατί ξέρω ότι το κεράκι που θα πάω να ανάψω στην Παναγιά την Χοζοβιώτισσα σε 2-3 εβδομάδες θα πιάσει τόπο. Και δεν ανησυχώ καθόλου για το αν με πιάσει το αφεντικό μου να χαζεύω στην μπλογκόσφαιρα. Διότι ως θρησκόληπτη και ως άνθρωπος που πιστεύω στο Θεό, στα φαντάσματα και στο μάτι, έχω ούτως ή άλλως ελάχιστη παραγωγικότητα. Αφού θεωρώ ότι όλα τα διαφεντεύει το κισμέτ ντε! Ποιά Γαλλική Επανάσταση; Α! αυτή που παραλίγο να 'φάνε' τον αγαπητικό της Τιτίκας δεν είναι; Ευτυχώς που ο Γιάννης-Αγιάννης ήταν άθεος και έκανε καλό κουμάντο τελικά...

Αλήθεια, πόσο τοις εκατό των δημοσιογράφων να ανήκουν σε αυτά τα ποσοστά; Των δικηγόρων; Tων γιατρών;... ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ; Πάει, βουλιάζουμε...

Ας σοβαρευτώ λίγο.

Επειδή κι εγώ το ίδιο έχω κάνει -επίτηδες- σε τούτο το ποστ, έχω μία παράκληση να κάνω: ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Mπορεί να είμαστε πολλά σα λαός, ίσως να είμαστε ακόμα και στο Μεσαίωνα που υποστηρίζει ο κύριος Δήμου. Αλλά σίγουρα, αυτά δεν οφείλονται σε μία τέτοιου είδους στατιστική (που λένε και οι φίλοι μας οι Ρόδες). Τίποτε άλλο.

NickTheCreek, να σου πω επιτέλους κι αυτό που ξεκίνησα να πω:
Συμφωνώ κι επαυξάνω. ;) (Άγιε Παντελεήμονα βόηθα...)

Update: Ο 2Μ3 στο Σπιτάκι το ψάχνει ακόμα περισσότερο με το "Σκέφτομαι άρα δεν πιστεύω(;)". Περάστε μία βολτίτσα κι απ' την ενδιαφέρουσα συζήτηση που γίνεται στα σχόλια. :)

posted by mindstripper @ 7/28/2005 01:05:00 pm

21 Comments:

Blogger dgalanis said...

βρε κούκλα μου τόχω όνειρο πολύ καιρό να πάω και δεν έχω πάει ακόμα ... σαν βρεθείς λοιπόν στην Παναγιά τη Χοζοβιώτισσα θυμήσου να ανάψεις κι ένα κεράκι για μένα

7/28/2005 02:34:00 pm  
Blogger mindstripper said...

Δυο φορές έχω πάει στο νησί μανιφέστε και δεν ανέβηκα η γαϊδούρα. Αυτή τη φορά δεν γυρίζω πίσω αν δεν πάω. Να μείνεις ήσυχος.

7/28/2005 02:48:00 pm  
Blogger NickTheCreek said...

Να πας να πας, ελπίζω μόνο οι της υποδοχής στη μονή να μη δίνουν ακόμη μόνο ένα ποτήρι νερό λες και το 'χουν με δελτίο (η εμπειρία μου από το 1999)

7/28/2005 04:34:00 pm  
Blogger eryx-t said...

Ωχ! Αμοργός! ... ελπίζω θα την δω για άλλη μια φορά αχνή στο βάθος μέσα στους ατμούς του καλοκαιρινού ορίζοντα. Αισθάνομαι πως πρέπει πάλι να την επισκεφθώ κάποια στιγμή. Να την περπατήσω πάλι. Χαιρετίσματα να της δώσεις.

Όσο για το κυρίως θέμα... οι στατιστικές σίγουρα έχουν έναν τρόπο να ισοπεδώνουν ή να παραποιούν. Και πολλά είναι τα πράγματα που η επιστήμη δεν έχει ακόμη εξιχνιάσει ή καν υποπτευθεί. Μα το να απαντά κανείς σε ερωτηματολόγιο ότι πιστεύει στο Σατανά, στο πεπρωμένο, στα φαντάσματα, τις υπερφυσικές δυνάμεις, στο μάτιασμα και στα πνεύματα φανερώνει ένα τεράστιο έλλειμμα παιδείας. Όχι απαραίτητα για το καθε ένα από αυτά τα άτομα-δείγματα. Για το σύνολο όμως σίγουρα. Γιατί αν υπάρχει ένα επίπεδο παιδείας, όσο κι αν αναρωτιέται κανείς όσο κι αν παίζει με διάφορες ιδέες στο μυαλό του, δε θα απαντήσει ότι πιστεύει στο σατανά ή στο πεπρωμένο. Σε μια κοινωνία όμως όπου ο καθένας δικαιώνεται με το να έχει τον τσαμπουκά της δικής του ανευθυνότητας, όπως η ελληνική, γιατί όχι; Όπως ακριβώς ανοίγει το παράθυρο και πετάει στο δρόμο το άδειο πακέτο.

Όσο για το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, τι να πω; Όταν ο κος Χριστόδουλος βγήκε και είπε ότι ο διαφωτισμός είναι κακό πράγμα, κανείς δε φάνηκε να προσβάλλεται ή να αισθάνεται τη βαρβαρότητα μιας τέτοιας δημόσιας τοποθέτησης. Και μετά από λίγον καιρό έγινε τεράστιος ντόρος για το τι κάνουν και τι δεν κάνουν με τα σεξουαλικά τους οι παπάδες. Αν δεν είναι αυτό μεσαίωνας τότε τί είναι;

7/28/2005 05:25:00 pm  
Blogger eryx-t said...

Ωχ! ... το σατανά γιατί τον έγραψα με κεφαλαίο;

7/28/2005 05:26:00 pm  
Blogger Loucretia said...

Πηγα το 2000 στην Αμοργο κι αφου ανεβηκα (@#$%$#@@%$#) στο μοναστηρι (ναι,ναι,εφτασα ζωντανη μεχρι την κορυφη) με κερασαν ΚΑΙ νερο ΚΑΙ λουκουμακι, τα οποια με δυσκολια μπορουσα να κρατησω γιατι ειχα μπερδευτει στις πτυχες μιας αθλιας μπουργκας που μου φορεσαν ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ στην εισοδο (προφανως τους κολαζε το τζην μου)
Δεν ξερω αν ανανεωσε τη γυναικεια γκαρντορομπα το μοναστηρι, παντως αυτο το μπεζ-χωματι που ειχαν, δεν μου πηγαινε καθολου.

7/28/2005 05:48:00 pm  
Blogger Old Boy said...

"Αχ, βρε Γιαννακόπουλε, αχ βρε Καραγκούνη, κι εσύ βρε Χαριστέα... αφού πιστεύατε στο κισμέτ, γιατί σκιζόσασταν στο γήπεδο; Το είχαμε στο τσεπάκι μας το κύπελο!...".
Τα είπες όλα mindstripper.
Eryx-t ο ορθός λόγος έχει τα όρια του. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε, δεν ξέρουμε αν υπάρχει ανώτερη δύναμη από μας ή όχι, δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Για μένα όποιος απαντάει με απόλυτη σιγουριά ότι δεν υπάρχει Θεός είναι εξίσου ασόβαρος με όποιον δυναστεύεται από δεισιδαιμονίες. Η ζωή είναι ένα τεράστιο μυστήριο και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

7/28/2005 06:11:00 pm  
Blogger eryx-t said...

Δεν διαφωνώ στην αρχική σου θέση old boy, το δήλωσα νομίζω απο την αρχή. Μα δεισιδαιμονία είναι ακριβώς το να βάζουμε σατανάδες και άλλα είδωλα να βουλώσουμε τα παράθυρα που οδηγούν στο άγνωστο. Και βέβαια έχει νόημα να υπάρχει κάτι στη θέση του παραθύρου. Να μας προστατεύει, να μας καθυσηχάζει. Αλλά όχι και να τα χτίζουμε! Τότε είναι μεσαίωνας. Όταν όπως κάνει συμβολικά εδώ ο Χριστόδουλος όχι μόνο φράζουμε τις διόδους προς το άγνωστο αλλά πετάμε έξω και αυτά που είναι σχετικά γνωστά. Το ότι η ζωή είναι ένα τεράστιο μυστήριο δε σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε ήδη πολλά θαυμάσια και χρήσιμα γι αυτήν.

7/28/2005 08:12:00 pm  
Blogger mindstripper said...

NickTheCreek, αν είναι έτσι θα φροντίσω να έχω εφεδρικό μέσα στην τσάντα μου ένα λίτρο νεράκι. Μετά από μία τέτοια ανηφόρα, το ένα ποτήρι νερό θα εξατμιστεί με την ίδια ταχύτητα που θα το καταναλώσω.

Loucretia, έχω ακούσει από φίλη ότι μπήκε μέσα πρόσφατα χωρίς την μπούργκα. Αν υποχρεωθώ πάντως να την βάλω όταν πάω, θα τους ενημερώσω για την ένστασή σου στο χρώμα. ;-P

Eryx-t, είναι μεγάλο ευτύχημα πλεόν το ότι η θρησκεία έχει διαχωριστεί και στη συνείδηση του Έλληνα από την εκκλησία. Θέλω να πιστεύω ότι υπαρκτοί μεσαίωνες αυτού του είδους (και όχι μίας στατιστικής μετάφρασης) δεν θα έχουν πια απήχηση, ακόμα κι αν έπρεπε μερικοί να σπιλώσουν την ιερότητα του χώρου που υπηρετούσαν με τον πιο υποκριτικό και ελεεινό τρόπο για να γίνει αυτό. Πάντως αυτό με το Σατ... εεεε, με το σατανά να το προσέξεις! (δεν θα παραλείψω να χαιρετήσω την Αμοργό απο μέρους σου)

Old Boy, αν το ξέραμε τότε στο Ντραγκάο, θα είμασταν οι μοναδικοί δύο Έλληνες στην κερκίδα που πριν τη λήξη του κανονικού παιχνιδιού θα είχαμε το χαμόγελο της Πυθίας (αν και ίσως αυτό δεν θα ήταν και το καλύτερο για την σωματική μας ακεραιότητα στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο). :-P

Κωστή, τά 'πα και ησύχασα. ;-)

Από κεί και πέρα, όσον αφορά τις στατιστικές, νομίζω ότι ο talos με το αναλυτικό και διαφωτιστικότατο ποστ του μας κάλυψε όλους. :-)

7/29/2005 12:25:00 am  
Blogger eryx-t said...

Βρε παιδιά δε θυμάμαι καμμιά σοβαρή ανηφόρα ως το μοναστήρι. Αν ξεκινήσεις απ'τη χώρα είναι κατηφόρα, αλλά απ'όσο θυμάμαι το λεωφορείο σ αφήνει ακριβώς λίγο πάνω απ' την Αγία Άννα εκεί όπου ξεκινάει ένα δρομάκι που σε οδηγεί σε λίγα λεπτά στο μοναστήρι αυτό με τον ένα τοίχο (ο άλλος είναι ο βράχος). Ίσως πάλι και να μη θυμάμαι τόσο καλά... Πάντως να προσέχεις γιατί εκεί γύρω κυκλοφορούν και αρχιεπίσκοποι τώρα τελευταία.

Το κακό με τον "Σατανά" είναι ότι δεν μπορώ να ξεχάσω κάτι γάλλους ποιητές που άνοιξαν μαζί του διάλογο ("Mais, cher Satan, je vous en conjure, une prunelle moins irritee" και άλλα πολλά). Πιστεύω λοιπόν στο Σατανά όπως και στον Προμηθέα, τον Οιδίποδα, την Ηλέκτρα, τον Άμλετ, τον Ιάγο, τη Λούλου, τον Μήτια, το θείο Βάνια και το Θεό βέβαια.

7/29/2005 03:24:00 am  
Blogger 0comments said...

Για τα καρτούν υπάρχει Κισμέτ;
(Δε ρωτάω εγώ αλλά ο φίλος μου ο Λόλεκ)

7/29/2005 01:22:00 pm  
Blogger mindstripper said...

Πάντως να προσέχεις γιατί εκεί γύρω κυκλοφορούν και αρχιεπίσκοποι τώρα τελευταία.
χαχα, ναι, κάτι αντελήφθην προσφάτως Eryx-t. Δεν πειράζει, ίσως και να την βγάζουν σε καμμία ιδιωτική παραλία, οπότε δεν θα τους ενοχλήσω. ;)

σοβαρή ανηφόρα;... λίγα λεπτά;...
Λοιπόν, εξετάζω εκδοχές:
1. Ανέβηκες στο μοναστήρι χειμώνα-καιρό με τη δροσούλα.
2. Στον ελεύθερο χρόνο σου κάνεις πεζοπορία για ζέσταμα πριν την ορειβασία (αν δεν έχω πέσει μέσα σ' αυτό να μου τρυπήσεις τη μύτη).
3. (Το πήγες όλο επάνω με μηχανάκι;) :P
(Την εκδοχή του ότι είμαστε όλοι πια ένα μάτσο χάλια από άποψη διατροφής και γυμναστικής κάνω τάχαμου τάχαμου ότι δεν την σκέπτομαι).

Χειροκροτώ τον θείο Βάνια.

0 comments, τα καρτούν δεν έχουν κισμέτ. Δεν έχουν υπαρξιακές ανησυχίες. Και στο θάνατο βάζουν τρικλοποδιές και γελάνε. (Τα σέβη μου στον φίλο σου). :)

7/29/2005 02:03:00 pm  
Blogger eryx-t said...

Άσε... πάει πολύς καιρός από τότε που το επισκέφθηκα. Μόλις ανέτρεξα σε σχετική με το νησί έκδοση και βρήκα φωτο όπου φαίνεται ότι όντως έχει μια "ανηφορίτσα" με σκαλοπάτια μέχρι το μοναστήρι. Αν έχω καταλάβει καλά όμως, το τσιγάρο το έκοψες οπότε πρόβλημα δε θα έχεις. Αν περπατάς κάθε μέρα καμμιά ωρίτσα θα γυρίσεις πίσω άλλος άνθρωπος (με την καλή έννοια). Κι αν καταφέρεις να φτάσεις ως το Σταυρό, στο βόρειο μέρος του νησιού θα δεις εκεί ένα τοπίο που θα σου μείνει αξέχαστο. Αξίζει να απαρνηθείς για μερικές ώρες την παραλία και τη θάλασσα.
Θα σου πρότεινα ακόμη να προμηθευτείς το χάρτη της Ανάβασης είναι πολύ καλός.

7/29/2005 04:23:00 pm  
Blogger mindstripper said...

Χάρτης της Ανάβασης; Έχω ακούσει για έναν χάρτη που έχει όλα τα μονοπάτια, μάλλον αυτόν εννοείς... Θα ενημερώσω τους γνωστούς που έχω στο νησί να μου τον βρούνε.
Kαλά κατάλαβες, το έχω κόψει το τσιγάρο, αλλά μερικές αντιδράσεις εκδηλώνονται ακόμα και τώρα ως αυτές ενός καπνιστή (μία ώρα περπάτημα τη μέρα;;;)
Αστειεύομαι (προσπαθώ δηλαδή). :P
Σκοπεύω να γυρίσω πίσω με άπειρο φωτογραφικό υλικό (στο οποίο μόλις συμπεριλήφθηκε και ο Σταυρός). :)

7/29/2005 06:39:00 pm  
Blogger araxtos said...

-Χα χα χα
-Τι γελάς ρε araxte?
-Με τους Τούρκους...που θέλουνε να μπούνε στην ΕΕ...

7/30/2005 11:55:00 am  
Blogger Unknown said...

αχ... στην Παναγιά τη Χοζοβιώτισσα... το ρακόμελο ήταν όλα τα λεφτά... και η θέα από κει σε αποζημιώνει... και το συνολάκι που σου δίνουν είναι harmani... ;) το νησί είναι ότι πρέπει για περιπατητές... αν έχεις τέτοια όρεξη...

7/30/2005 01:27:00 pm  
Blogger mindstripper said...

Ρακόμελα στην Παναγιά; Σοβαρά μιλάς τώρα; Όρεξη για περπάτημα έχω πάντα (στις διακοπές), αλλά άμα με ποτίσουνε ρακόμελο, μόνο όρεξη για τραγούδια θα μου έρθει. ;)

7/30/2005 09:15:00 pm  
Blogger eryx-t said...

Ναι οι χάρτες γενικά της Ανάβασης έχουν τα μονοπάτια με μεγάλη ακρίβεια (οπως λένε όλοι οι ειδήμονες γνωστοί μου). Αυτός δε της Αμοργού έχει αναλυτικά τις διαδρομές στην πίσω πλευρά. Τους βρίσκεις στη στοά Αρσακείου, στον Παπασωτηρίου, στο ειδικό βιβλιοπωλείο της Road και στα μέρη που λέει εδώ.

Πάντως αφού έχεις κόψει το τσιγάρο είναι καλή στιγμή να αρχίσεις άσκηση. Βηθάει σε όλα τα επίπεδα. Μια ώρα περπάτημα δεν είναι πολύ. Με το μαλακό βέβαια. Για να φτάσεις ας πούμε στο Σταυρό χρειάζεσαι λίγη προπόνηση. Είναι περίπου 2 ώρες περπάτημα από τη Λαγκάδα. Αλλά αξίζει τον κόπο. "...Το μονοπάτι καταλήγει στο Σταυρό, υπερβατική τοποθεσία με ναΰδριο και δεξαμενή νερού." λέει ο εν λόγω χάρτης στην περιγραφή της διαδρομής. "Υπερβατική" χαρακτηρίζει την τοποθεσία ο συγγραφέας προσπαθώντας με αυτόν τον μάλλον ασυνήθιστο (έχετε δει πουθενά χάρτη να μιλά για υπερβατική τοποθεσία;) αλλά μονολεκτικό τρόπο να δώσει κάτι από τη δική του προφανώς εμειρία όταν επισκέφθηκε το μέρος αυτό.
Εικόνα που έχω από το μέρος: ατμοί από σύννεφα να ανεβαίνουν από τον γκρεμό, να ξεπηδούν σα συντριβάνι λίγα μέτρα πιο πέρα από το εκκλησάκι και να στροβιλίζονται βαμμένοι ροζ-ποτροκαλί από τις πρώτες ακτίνες του ήλιου.
Τότε είχα κατέβει και στο Μεταλλείο. Η διαδρομή αυτή όμως είναι μόνο για προχωρημένους. Εγώ κόντεψα να μείνω εκεί.

7/30/2005 11:49:00 pm  
Blogger avatar said...

This comment has been removed by a blog administrator.

7/31/2005 03:45:00 pm  
Blogger avatar said...

Εχτές γύρισα από την Αμοργό. Πράγματι είναι πολύ όμορφο νησί, κυρίως ζευγαρονήσι θα έλεγα. Ότι πρέπει για όσους θέλους να χαλαρώσουν πραγματικά. Εντυπωσιάστηκα επίσης από την ευγένεια των κατοίκων. Δεν έχω ξανασυναντήσει τόσο ανοιχτόκαρδη αντιμετώπιση σε καμία μικρή κοινωνία που έχω βρεθεί ως τώρα.

Μερικά Tips για την Παναγιά τη Χοζοβιώτισσα: Στις γυναίκες δε δέχονται τα παντελόνια και τις κοντές φούστες. Επίσης δεν δίνουν πια κάτι να φορέσεις ώστε να μπεις. Η κοπέλα μου περίμενε ότι θα επέτρεπαν τα τζιν κι έτσι η πιο κοντή της φούστα ήταν πάνω το γόνατο, την κάλυψε με παρεό αλλά ούτε αυτό αρκούσε στους μοναχούς, τελικά μετατρέψαμε μία πετσέτα σε φούστα και μπήκαμε. Επίσης, στους άντρες δεν επιτρέπονται σορτς και βερμούδες (εκτός αν είναι πολύ χαμηλές).

Όσο για τις στατιστικές, δε νομίζω ότι μπορείς να εξάγεις συμπεράσματα μόνο από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και ερωτήσεις. Μπορούν όμως να εκτιμηθούν συμπληρωματικά με πολλά άλλα δεδομένα όπως π.χ. τις επιδόσεις της Ελλάδας στην μελέτη του ΕΚΚΕ το 2003 (Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα εδώ) σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες είναι οι πιο θρησκόληπτοι και μισαλλόξοι σε όλη την Ευρώπη(ενώ παράλληλα οι ίδιοι εκκλησιαζόμαστε ελάχιστα εν συγκρίσει με άλλους λαούς της Ευρώπης, ενδιαφέρουσα αντίφαση), τελευταίοι στην ανεκτικότητα προς άτομα διαφορετικής φυλής και εθνότητας, στους μετανάστες και στους ομοφυλοφίλους. Επίσης ενώ είμαστε οι πρώτοι στην εμπιστοσύνη στους νόμους και την αστυνομία, παράλληλα δείχνουμε πολύ μικρότερη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς που ψηφίζουν τους νόμους. Ακόμη μία ενδιαφέρουσα αντίφαση...

7/31/2005 03:48:00 pm  
Blogger mindstripper said...

Ευχαριστώ πολύ Eryx-t! Ζηλεύω πολύ για τον Σταυρό, έτσι όπως τον περιγράφεις. Με 4 μόλις μήνες παύση από το τσιγάρο το βλέπω αρκετά δύσκολο να περπατώ δύο ώρες μέχρι εκεί (και δύο να γυρίσω τέσσερις - αν δεν πεθάνω από εξάντληση, θα με σκοτώσουν οι φίλοι μου). Κρίμα, κρίμα, η περιγραφή που δίνεις είναι πανέμορφη... Τον χάρτη όμως θα τον αγοράσω σίγουρα. ;)

Avatar, ευτυχώς που το ανέφερες. :) Απ' ότι καταλαβαίνω θα πρέπει να πάρω μαζί μου ρούχο ειδικά για το μοναστήρι. Κατάλαβα...

Γενικά, οι στατιστικές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο εκτίμησης πραγμάτων και καταστάσεων. Αλλά και η σωστή ερμηνεία τους είναι μεγάλη υπόθεση. Και οι διάφορες παράμετροι οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για το τελικό συμπέρασμα, είναι κι αυτές άλλο τόσο σημαντικές. Η στατιστική είναι ολόκληρη επιστήμη.
Το ότι είμαστε πρώτοι στην εμπιστοσύνη σε νόμους και αστυνομία πάντως το άκουσα για πρώτη φορά (και μου έκανε και τεράστια εντύπωση να πω την αλήθεια). Σ' ευχαριστώ για το link. :)

8/01/2005 01:23:00 am  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home