@Gmail
@Our magic bus
@Twitter

Previous Posts

Friday, May 15, 2009

Πανελλαδικές εξετάσεις καθηγητών - Μάθημα έκθεσης

Έχω μία ιδέα.

Να αντιστραφούν για μία σχολική χρονιά οι ρόλοι και να κάτσουνε οι καθηγητές στα θρανία. Και το θέμα έκθεσης που θα τους δοθεί να είναι το ακόλουθο:

"Μισθολογική πολιτική και όρια συντάξεων - λουκέτο στο Υπουργείο Παιδείας στο τέλος της σχολικής χρονιάς επ' αορίστου βάσεως και παράλυση σε δρόμους και δημόσιες υπηρεσίες έως την ικανοποίηση των αιτημάτων."

Η κεντρική επιτροπή βαθμολόγησης να συνίσταται από μέλη του Υπουργείου Παιδείας και της εκάστοτε κυβέρνησης (με την απαραίτητη εμπειρία και προϋπηρεσία εννοείται). Με βάση τα γραφόμενά των εξεταζομένων δε, να γίνεται η μετέπειτα κατάταξή και τοποθέτησή τους σε διαφορετικές βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όχι, λάθος, είπα της εκπαίδευσης; Ήθελα να πω της ζωής. Επίσης, σε περίπτωση χαμηλής βαθμολογίας, να επέλθει η διαθεσιμότητά τους μέχρι τις επόμενες εξετάσεις, τον ερχόμενο χρόνο, την επόμενη σχολική χρονιά.

Α, και να μην ξεχνιόμαστε. Να σημειώσω ότι μιλάμε για έκθεση ιδεών. Απ' αυτή που τη στηρίζεις με επιχειρήματα και που εκκολάπτει και καλλιεργεί την ατομική/προσωπική κριτική ικανότητα του κάθε ξεχωριστού ανθρώπου. Κάτι το οποίο σ' αυτή τη χώρα πνίγεται από τα σπάργανά του. Μάρτυράς μου η σημερινή πρώτη μέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2009, την οποία θεωρώ ένα μανιφέστο πλήρους έλλειψης σεβασμού απέναντι στα παιδιά και κοροϊδία απέναντι σε μένα την ίδια ως αναθεματισμένο πολίτη ετούτης της χώρας.

Ευτυχώς που τα παιδιά σήμερα, θα αντιδράσουν σε όλο αυτό και θα ταχθούν κατά του κάψιμου των βιβλίων στο τέλος της σχολικής χρονιάς με δική τους υπεύθυνη, ψύχραιμη, αντικειμενική και πάνω απ' όλα εποικοδομητική κριτική τοποθέτηση απέναντι στο ζήτημα.

Άντε και σε λίγα χρονάκια και reality show αξιότιμοι κύριοι.
Σα δε ντρεπόμαστε λίγο.
Έχω μία αναγούλα που δε φεύγει με κανέναν τρόπο ρε γαμώτο...

posted by mindstripper @ 5/15/2009 12:05:00 pm

7 Comments:

Blogger Rodia said...

Εκθεση ιδεών ή "πώς να κατασκευάζετε πειθήνια όργανα"; -και μη χειρότερα λέμε...
Πολύύύ παλιότερα, το θέμα "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια" έσκιζε!

5/15/2009 01:07:00 pm  
Blogger mindstripper said...

Και κάτω η Τουρκιά επίσης Ροδιά. Φιλιά πολλά.

5/15/2009 09:15:00 pm  
Blogger BLUEPRINTS said...

εγώ δεν ξέρω γιατί αλλά με έπιασαν τα γέλια όταν άκουσα το θέμα (ίσως για να μη με πιάσουν τα κλάματα; μπα άλλοι θα έπρεπε να το κάνουν αυτό)

5/16/2009 11:44:00 am  
Blogger μ said...

Διαφωνώ. Το θέμα το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα περί εκπαιδευτικού συστήματος είναι άλλο ζήτημα.

5/16/2009 01:35:00 pm  
Blogger mindstripper said...

Blueprints, εγώ εκπαιδεύω τον εαυτό μου να γίνω σαν και σένα. Πού και πού στην καθημερινή μου ζωή πλέον το καταφέρνω, νομίζω ότι έχω ελπίδες για το μέλλον. :-) Φιλιά πολλά.

Μάνο, εάν υπήρχε κάποια έκθεση η οποία υποστήριζε το κάψιμο των βιβλίων δίνοντας λογικά επιχειρήματα γι αυτό (π.χ. αναλύοντας την ψυχολογία του μαθητή και το σημείο της ψυχολογικής πίεσης ή της καταναγκαστικής παπαγαλίασης -και όχι εκμάθησης- στο οποίο φτάνει για να κάνει κάτι τέτοιο), η οποία έκθεση θα έπαιρνε βαθμολογία άνω του 11-12 (ή δεν ξέρω πώς πάει το σύστημα με τα μόρια, δεν το παρακολουθώ εδώ και χρόνια), τότε θα διαφωνούσα κι εγώ μαζί μου. Αλλά επειδή κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, θα συνεχίσω να υποστηρίζω αυτά που έγραψα πιο πάνω. Ξέρεις, το γελοίο της όλης κατάστασης είναι ότι βαφτίζεται ως έκθεση ιδεών, ενώ στην πραγματικότητα είναι αυτό που όταν πήγαινα φροντιστήριο Αγγλικών βαφτίζαμε ως "true or false". Μία λέξη μόνο σχετική μπορώ να σκεφτώ ως προς αυτό: υποκρισία.

Εννοείται ότι η αντίθετη άποψή σου (για τους όποιους λόγους) είναι σεβαστή. Σε αντίθεση με το μάθημα της έκθεσης, το να ποστάρουμε σε ένα μπλογκ τις απόψεις και τα σχόλιά μας δεν είναι ούτε βαθμολογήσιμο, ούτε σπουδών θερμοστάτης. Καλό απόγευμα να έχεις.

5/16/2009 08:24:00 pm  
Blogger Obsession said...

είναι κατι τετοιες στιγμές που κοιτας μια κόλλα χαρτί και σκέφτεσαι πως σου ζουλάνε την αξιοπρέπεια σε ένα βάζο γεμάτο μαρμελάδα.

Όχι πως μετα το σχολείο σταματάς να το βιώνεις,αλλα λέμε τωρα...

5/18/2009 12:22:00 am  
Blogger mindstripper said...

Obsession, είδες προετοιμασία το σχολείο τελικά; Όντως μας ετοιμάζει να βγούμε ετοιμοπόλεμοι στον έξω κόσμο. ;-)

Τέλος πάντων, δε βαριέσαι, μία μάχη που την παλεύουμε να βγούμε σώοι είναι το όλο θέμα στο τέλος-τέλος. Το πώς, το φτιάχνει ο καθένας με τη ζωή του την ίδια. Φιλιά πολλά μικρή μου. :-)

5/19/2009 08:04:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home